Thursday, 4 April 2013

Takut ubat? ⁀⊙﹏☉⁀

Assalamualaikum..

Merujuk tajuk di atas rasanya ramai yang takut nak makan ubat. Bukan takutkan ubat sebenarnya kan? Kenapa perlu takut makan ubat? MyEm0.Com  He He He sebenarnya, saya pon tak berani sangat makan ubat pil. Sebabnya, saya takut terlekat dekat kerongkong kecil saya. Terlekat tulang ikan pon sakit, ni kan pula ubat yang besar tu. Abah saya selalu marah saya sebab saya tak makan ubat dan saya pernah berlakon makan ubat. Lepas tu saya buang ubat dalam tong sampah. Eii membazir betul saya ni kan? MyEm0.Com

 Bila dah makin tua ni, saya cuba paksa diri makan pil. Salah satu caranya ialah hancurkan ubat dalam air milo panas. Rasa milo tu agak pelik tapi ok lah drp kena telan ubat besar. Cara seterusnya, saya belah panadol kepada 4 bhg tapi, susah betul nak telan 1/4 panadol tu. Bergelas2 air saya kena minum. Ini semua faktor psikologi saya yang sangat takut telan ubat. Kadang-kadang, saya malu kat adik saya yang umur 10 tahun tapi boleh telan ubat pil dgn senangnya. Saya selalu berlatih telan ubat dgn cara telan roti yang kecil2 sbb saya tahu xde ubat air untuk org dewasa. Lagipun abah saya ckp nanti bila mengandung kena banyak makan ubat pil. Itu lah yang menguatkan semangat hendak telan ubat.MyEm0.Com hehehe


Panadol ni lah yang saya belah 4.


Hari ini dalam sejarah apabila saya telah berjaya telan pil besar, walaupun beberapa kali tersedak air tetapi ubat tu laju aje masuk dalam kerongkong tanpa terlekat. Housemate saya gelak aje kat saya sbb susah sgt telan ubat walaupun kecil. Tapi, saya masih x boleh telan ubat depan org, nanti x blh nak telan sbb rasa mcm org tengok aje saya telan ubat tu. Tahniah kat diri sendiri sbb berjaya telan ubat.MyEm0.Com


Ubat yang paling besar dalam sejarah saya makan ubat tanpa belah.


Kalau nak tau, saya sangat hepi kalau jumpa org yang takut mkn ubat mcm saya sbb saya rasa spt ada geng dan saya bukanlah org yg pelik. Ada lagi org yang takut makan ubat selain saya. Nasihat saya, berlatih makan ubat sbb zaman sekarang ada mcm2 penyakit dah. Kita cuba jaga cara hidup kita, tetapi persekitaran kadang2 ada kaitan dgn kesihatan kita. Dahlah kita ni suka sgt makan fast food, jajan,kek,coklat dan mcmlah. Kalau tak nak makan ubat jaga diri betul2, jaga emosi dan bersenamlah.

Wassalam MyEm0.Com

Wednesday, 15 August 2012

Salam aidilfitri 2012

Assalamualaikum w.b.t..
 Selamat berpose sume.. Mcm mana dgn ibadah pose tahun ni..? Better atau biasa2 aje? http://www.emocutez.comTepuk dada tanya iman. Lagi beberapa hari kita akan menyambut kedatangan Syawal. Memang hebat kite shopping2 kan? Saya pon dah berapa banyak habis semata2 nak beraya.http://www.emocutez.com Tapi masa Ramadhan..... hampeh takde kemajuan pon. Tapi, di bulan Syawal ni banyak chance Allah bagi kat kite nak topup pahala kita. Nak tahu apa dia? .......... Solat hari raya aidilfitri......... .......... Ziarah sanak saudara dan jiran tetangga...... .......... Puasa 6 di bulan syawal........ .......... Mandi sunat aidul Fitri (sbl solat).... Yang ni aje lah yang saya tahu dan yang saya ingat. Kalau ada sesape yang tahu apa lagi chance nk topup pahala khusus di bulan Syawal boleh share. Dapat jugak manfaat kalau diamalkan. Insya Allah.. Dikesempatan ini juga, saya PEMILIK NOTA KECILKU ingin memohon kemaafan kepada semua andai kata ada yang terguris hati dan perasaan sama ada secara sengaja atau tidak. Mohon dimaafkan.

Saturday, 4 August 2012

Kemunculan 2012

Assalamualaikum...

Apa khabar bloggers sekalian? Kenapa dah lama tak menulis? http://www.emocutez.comSebabnya.. saya nak biasakan diri dengan masa berkerja dan bermain-main. Alhamdulillah.. selepas lama menanti akhirnya saya telah sah menjadi pendidik. Hepi... http://www.emocutez.com Hepi...http://www.emocutez.com penat... hehehe.. semua ada. Kalau kerja tak penat bermakna curi tulang. Bermakna, saya tak curi tulang ke? Hohoho saya telah angkat bakul sendiri.


Nasihat saya, cubalah komitmen dan jujur dengan tugas yang diberi. Kalau tak, macam mana kita nak dapat keberkatan melalui gaji kita. Bila hidup tak berkat, hati tak tenang. Apa yang tak best didengar bila kita salahkan takdir. Padahal kita dah buat silap iaitu mencemar hidup kita dengan sikap tidak jujur. No! No! No! try to avoid ok?


Setiap hari kerja saya ialah melayan anak-anak kecil  tapi, layanan berserta dengan didikan. Sejak kecil kita nak semai anak-anak dengan perkara positif saje. Berat tanggungjawab ni sebab saya ni kan manusia biasa. Kadang-kadang tak perasan buat something yang negatif. Tup tup tengok mereka dah tiru. Baru lah terfikir "ini ke yang aku buat.. eii teruk teruk"http://www.emocutez.com. Kanak-kanak kan peniru terhebat di dunia. So... beware!!!!  Sape-sape yang dah ada anak, hati-hati tau. Yang belum ada anak macam saya ni latih diri jadi positif. Siapa yang tak nak anak yang baik, angkat tangan!!!  Erm.... saya tak nampak pon ada yang nak anak jahat. Semua nak yang baik-baik aje. Jadi, latih diri menjadi baik supaya dapat zuriat yang lebih baik. Insya Allah yeah!!!




Wassalam..

Saturday, 26 November 2011

Bersedia sambut Muharram 1433 Hijrah

Assalamualaikum...






Salam tahun Baru Hijrah. Beberapa jam lagi kita akan masuk ke tahun baru Hijriah, tahun 1433 H. Seperti biasa, kita mesti dah rangka apa penghijrahan yang nak dibuat.. Kalau yg blum ada lg plan 2, bek plan cpat2. Sbb kita memang perlukan penghijrahan. Btul x?? http://www.emocutez.com


Apakah amalan yang best nak buat sempena menyambut Muharram ni??


**BERPUASA. Berdasarkan 1 hadis, kalau kita puasa 1 hari dalam bulan Muharram = pahala 30 thun pose. ( Banyaknya pahala)
**AMALAN SUNAT, ZIKIR. Rajin2 lah buat keje amal ibadat. Ambik masa 5 minit aje.. ( saya??)
**DOA AKHIR TAHUN SLP ASAR
** DOA AWAL TAHUN SLP MAGHRIB
doa2 ni ada banyak dlm buku doa.. Tapi saya tolong kongsi juga.. hehehehe.. http://www.emocutez.com Saya minta maaf sbb x kongsi kelebihan baca doa2 ni.. nanti saya bagi rujukan.. Dun worry

Doa awal tahun

Doa akhir tahun

Baiklah, ini sahaja yang saya kongsi.  Kalau blogger sekalian  berminat nak tahu dengan lebih lanjut, boleh baca banyak lagi. Pasal peristiwa bulan Muharram pun ada. Wassalam

Wednesday, 12 October 2011

Majlis Konvo 2011










Assalamualaikum... Ada x yang rindu saya???? http://www.emocutez.comMacam x nampak pon. Walaupun saya x ada yang rindu tapi saya rindu nak menulis blog ni.http://www.emocutez.com Memang dah berkurun lama saya x aktif. Almaklumlah kemalasan sedang melanda.. Jangan ikut taw.... x nak.. x nak.. x suka..


Dah konvo dah..
Alhamdulillah.. baru2 ni tanggal 5 Oktober 2011 saya telah sah sebagai Mahasiswa Pendidikan Awal Kanak-Kanak Universiti Malaya. Sebenarnya saya x sangka akhirnya saya berjaya juga pegang segulung skrol (UM bagi skrol taw). Sebelum ni masa kecik2 saya selalu fikir, " layak ke aku masuk U?" Alhamdulillah saya memang layak. http://www.emocutez.com Saya bukan nak gah tapi saya nak kongsi betapa saya hepi pada hari tu. Bukan saya aje taw!! Kawan2 saya pun memang ceria sangat.




Bukan senang nak belajar dan berjaya tapi bukan alasan untuk tidak mahu berjaya. Kata2 ni ikhlas dari saya sebab bila kita sendiri yang rasai nikmat berjaya, Wahhhhh !!! http://www.emocutez.com Betapa seronoknya sampaikan saya hanya boleh jerit macam tu. 1 kepuasan yg sangat hebat sbb kita usaha sendiri dan bkn tipu2... ( tiru exam)http://www.emocutez.com
Buat adik2 yang masih lagi belajar, berusahalah.. sebab kita x tahu apa hadiah yang kita bakal dapat melalui usaha. Jangan lupa juga berdoa kepada Allah sebab apa yang ada sekarang ni pinjaman semata-mata. Jadi kita try minta kat Allah, harap2 Allah nak bagi pinjam kat kita. Amin..


Kalau nak tahu, semalam baru aje hantar jubah konvo kat UM. Pagi ni baru sampai kat rumah. Lega dah setel 1 bahagian, tinggal nak isi borang posting. harap sangat dapat posting cepat2... http://www.emocutez.com Tolong doakan saya ye??? Terima kasih kepada yang sudi doakan....


Setakat ni coretan yang tak tahu hujung dan pangkal... yang penting motifnya ' I'M HAPPY COZ I'M GRADUATE' Wassalam http://www.emocutez.com

Friday, 29 July 2011

Hari Terakhir di KL

Assalamualaikum.. Dah lama saya tak mencoret di sini. Banyak perkara yang nak disetelkan. Alhamdulillah Allah bantu saya dan mudahkan saya setelkan segala urusan. Saya berjaya buat praktikal dan setelkan report praktikal walaupun jiwa sangat kacau. Saya boleh join program dan setelkan report dan alhamdulillah pihak HEP luluskan report tu... Bukan senang tu...


Sebelum pulang ke kampung halaman, saya habiskan masa dengan kawan saya dan pergi shopping. Saya ni student lg, jd shopping pun sekadar mampu tp saya puas. Yg saya plan nak beli sebenarnya lain, tapi terbeli pula menda lain. Jd, TERRRRRlari lah bajet saya. Oh tidaaaaakkkkk pembaziran telah berlaku. Sape suruh tak ikut bajet?????  Mula2 sekali saya cari shawl kaler biru, dannnnn saya jumpa yg saya berkenan. Tapi bila nak cari yang kaler oren, amatlah susah. Nak oren yang ala2 merah tapi jumpa yg kusam. Nasib baik kawan saya ni sorang penyabar, dia ajak saya cari kat kedai lain. Inilah hasilnya...
Shawl biru dan oren

Kemudian, saya ikut kawan saya cari kerongsang mak dia. Niat di hati tak mau beli pun sebab mcm tak perlu lagi sebarang kerongsang. Saya jalan2 ikut dia sambil belek2. Tapi nak dijadikan cerita, saya terpandang kerongsang yang cute.. Terus terjatuh hati dan terasa susah nak pilih. Tup2 saya beli juga 2 kerongsang cute tu... Puasnya hati saya.

Kerongsang kiut saya


Yang part last ni, sebenarnya saya dah hampir kecewa sebab saya dah jumpa design yang disukai, tapi kaler pula tak berkenan. Ada yang kalernya cantik, saiz pula yang besar, tak sesuai dengan saya yang saiznya tak cukup.. (sedar diri ini) Masa nak naik LRT tu, saya jenguk la satu tempat, alangkah hepinya saya jumpa juga yang saya berkenan. Saya minta murah, tapi takat tu aje penjual nak bagi. It's ok, I buy. Meh tengok apa yang saya beli.
Handbag yang simple 
Dan, saya dan kawan saya pulang dalam keletihan. Lepas ni nak packing barang nak balik kampung pula. Terima kasih Che Nad sebab bagi memori terakhi yang baik. Assalamualaikum.


Sunday, 29 May 2011

Kenapa pedih??

Assalamualaikum.


Sudah lama x post apa2. Saya bizi berubat hati dan dan duk praktikal. Hahahaha sekarang ni saya kena banyak ketawa. Ni dah masuk seminggu saya duk ubat hati. Susahnye kan? Saya x sangka sebegini susah. Saya harap sangat luka ni cepat baik sbb pisau ni pisau beracun kut. Sbb tu parah sangat. Saya selalu ingat dia bila saya berasa keseorangan. Dia yg pertama.. sbb tu saya sangat terasa.


Punca?? jangan tanya saya puncanya sbb saya x paham sgt puncanya. maybe hubungan kami terlalu lama. Maybe ada kesilapan yang saya buat tp dia x mahu ckp. Tapi, saya memang ada berharap sesuatu... Biarlah rahsia..


Simbolik kisahku


Kawan saya cakap saya kuat. Saya kena kuat sbb saya nak buat praktikal yg terbaik. Biarlah ni jadi masalah sampingan. Saya x boleh doakan kebahagiaan dia atau kesejahteraan dia. Saya sgt marah pada dia sbb buat saya mcm ni. Sia2 bg kesetiaan tapi slamber aje buat gini. Allah akan balas padanya nanti Itu yg saya tahu. Buat baik dibalas baik, bat jahat dibalas jahat.